Как да предпазим детските зъбки от кариес

Как да предпазим детските зъбки от кариес

Кариесът при децата в България е изключително често явление. Докато в страните от Западна Европа и САЩ се наблюдава спад на заболяването, то в България тенденцията е към повишаване. Едва 25% от децата на 6 години нямат кариес. Затова родителите силно се интересуват как да предпазят зъбките на децата и да им спестят неприятни манипулации в стоматологичния кабинет.

 

Сред основните причини за поява на кариес са:

  • Приемането на много храни, богати на захар и въглехидрати
  • Генетично предразположение
  • Недобра устна хигиена – недостатъчно или неправилно миене на зъбите
  • Липса на калций и фосфор в организма
  • Понижен имунитет
  • Нарушена цялост на емайла, причинена механично или чрез приемане последователно на много студени и много топли храни или напитки.
  • Промени в състава и количеството на слюнката.

 

Ето и съветите на д-р Кирил Дечев за това как да предпазим децата от кариес:

1. Профилактика още по време на бременността

Важно е всяка бъдеща майка да следи за оралното си здраве и да лекува зъбите си навреме. Съществува погрешно мнение, че по време на бременността не може да се провежда стоматологично лечение. Всъщност стоматологът знае добре какви медикаменти и процедури са безопасни за бременната жена и нейното бебе. Нелекуваните възпаления в устната кухина могат да доведат дори до преждевременно раждане, а след като бебето се роди майката с кариеси може да му предаде бактерията, която ги причинява.

2. Здравословно и балансирано хранене

Храните, богати на въглехидрати и захари благоприятстват развитието на кариес и затова трябва да се приемат умерено. Има и някои храни, които имат добър ефект за зъбите и това ги прави подходящи за завършване на храненето или за междинни закуски. Такива са например авокадото, ягодите, малините и морковите, а жълтите сирена намаляват Ph в устата. За по-големите деца са подходящи дъвките с ксилитол и водите за уста.

При бебетата е добре след кърмене да се дава малко вода, а ако се стремите да премахнете нощното кърмене, то трябва да се замества само с неподсладена вода.

3. Почистване на зъбките

Грижата за детските зъбки започва още с поникването на първите млечни зъби. Това става с обтриване с марличка или гумен накрайник за пръст. След като детето свикне с тях започва използването на четка и паста, съобразени с възрастта. Ако по някаква причнина няма възможност зъбите на детето да бъдат измити, може да се отпият няколко глъдки вода или да се направи жабурене, за да се премахнат остатъците от храна.

4. Редовни профилактични прегледи

Посещенията при зъболекаря трябва да започнат още когато бебето е на няколко месеца. Специалистът ще провери дали има къси горна или долна юздичка, които биха възпрепятствали успешното кърмене, а на по късен етап и правилния говор. Във Viadent Clinic късите юздички се оправят с процедура с лазер, която е безболезнена, безкръвна и трае едва няколко минути. Бебето може да бъде нахранено веднага след манипулацията.

Прегледите на зъбките трябва да започнат когато детето навърши годинка и да се правят минимум веднъж годишно. Така ще могат навреме да се откриват и отстраняват възникнали проблеми, а освен това детето ще свикне от най-ранна възраст с посещението при зъболекаря. Това значително ще намали страха му и впоследствие ще изгради у него навик редовно да преглежда зъбите си.

5. Силанизиране на постоянните зъби

Първите постоянни заби пробиват на около 6 години. Те имат дъвкателна повърхност, набраздена от фисури и ямки, които лесно задържат плака. Освен това в тази възраст степента на минерализация на емайла не е напълно завършена. Това благоприятства кариесът при деца да се развива много бързо.

Кариесът може да се предотврати със запечатване на дълбоките фисури със силант. Условието е да процедурата да се извърши правилно и от опитен стоматолог, за да не се допусне развитието на кариес под силанта.